A Badacsonyi olaszrizling a birtok belépő szintű olaszrizlingje, melynek a nevében Badacsony nem a hegyet, hanem a borrégiót jelöli.
Színe szalmasárga, illatában vizes kő, hársméz és a sárgabaracklekvár dominál.
Ropogós, feszes savak kíséretében érett gyümölcsös jegyeket találhatunk.
Az ország egyik első minősített bio szőlőbirtoka a Szászi Birtok. A Badacsonyi borvidéken 18 hektáron gazdálkodnak. Területeik a Szent György-hegy déli lejtőin, Hajagoson Szigligeten, és Lesencetomajon helyezkednek el.
Az ország egyik első minősített bio szőlőbirtoka a Szászi Birtok. A Badacsonyi borvidéken 18 hektáron gazdálkodnak. Területeik a Szent György-hegy déli lejtőin, Hajagoson Szigligeten, és Lesencetomajon helyezkednek el.
Régi magyar fajta, amely csak Badacsonyban maradt fent, mára már lényegében csak itt található. Régen az arisztokraták szőlőjének nevezték, mert gondozása idő és emberigényes, ráadásul alacsony hozamú fajta. Mivel csak nőivarú virágai vannak, ezért porzópárjával, a Rózsakővel váltakozva telepítik az ültetvényen.
Spontán fermentálják acéltartályban, majd 3 hónapig érlelik hordóban. Érdemes belőle pár palackot eltenni a pince mélyére, hiszen a Furminthoz hasonlóan azon ritka fehér fajták közé tartozik, melyeket érdemes érlelni.
Nevét a Kabócás dűlőről kapta, mely az Antal-hegy (Szigliget) déli oldalán található. A területet három oldalról a hegyoldal védi, délről pedig a Balaton vize veri vissza a napsugarakat. Ezen adottságok miatt a terület meleg és széltől védett, vagyis ideális telelőhelye a mannakabócának, akik a 2000-es évek elején, amikor dűlőt vásárolták, még abszolút nem voltak megszokott lakók a környéken.
Ami jó a mannakabócának, nem feltétlenül mindig ideális a szőlőnek. A légmozgás hiánya miatt a terület könnyen fertőződik meg gombás megbetegedésekkel, ami ellen nyitott, szellős lombszerkezettel és alapos zöldmunkával igyekeznek védekezni. A területre jellemző a botritis, avagy a nemespenész , ami a Kabócás jellegzetes aszús illatát adja.
A Kabócás tételekben fogalmazódik meg mindaz, amit az olaszrizlingről gondolunk. A speciális elhelyezkedésű dűlőről kizárólag azokban az években kerül ki Kabócás tétel, ha az megfelel a saját minőségi sztenderdünknek