Balatonfüred-Csopaki borvidék
A Balatonfüred-Csopaki borvidék a Dunántúli részén található, a Balaton északi partjának keleti medencéjében, kb. 2150 hektáron.
Az itteni szőlőtermesztés szempontjából igen fontos területeket lankás hegylábfelszín és mérsékelten meredek hegységperemi formák alkotják.
Részei, hegyközségei
- A körülhatárolt terület meghatározása: Alsóörs, Aszófő, Balatonakali, Balatonfüred, Balatonalmádi, Balatonfőkajár, Balatonkenese, Balatonszőlős, Balatonudvari, Balatonvilágos, Csopak, Dörgicse, Felsőörs, Lovas, Mencshely, Örvényes, Paloznak, Pécsely, Tihany, Vászoly,Óbudavár, Balatoncsicsó, Monoszló, Szentantalfa, Szentjakabfa, Tagyon, Zánka településeknek a szőlő termőhelyi kataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.
Története
A borkultúra gyökerei már a római időkre tehetőek. Feltehetően Probus császár korában indult igazán fejlődésnek a Pannóniában már régebbről ismert szőlőművelés.
Az Árpád-házi királyok idejében is fontos királyi, ill. egyházi birtokok terültek a régióban. 1018-ban I. Szent István Balatonfüred-Csopaki szőlőket adományozott a Veszprém-völgyi apácamonostornak.
A borvidék fejlődését jelentősen befolyásolta a tihanyi bencés apátság, mely a környező 20 falu legnagyobb birtokosaként irányította a környéket.
A török idők végvári csatározásai valószínűleg itt is meggyérítették a szőlőművelők számát, amivel egyidejűleg csökkent a szőlőterület is.
A 18. században újra fellendült Balatonfüred fejlődése, míg a 19. század közepére pedig a Balaton „fővárosa” lett, ahol a megyei és az országos előkelőségek bálok, ünnepségek alkalmával találkoztak, szórakoztak a kiváló fehér borok társaságában.
Balatonfüred-Csopaki borvidék életében igen meghatározó Balatonfüred város 1987-től a Szőlő és Bor Nemzetközi Városa rangot használhatja.
Filoxéra
A fajtaszerkezet a járványt követően nagyon átalakult. A borvidék ökológiai adottságaihoz jól alkalmazkodó, késői és közepes érésű fehérborszőlő-fajták megjelentek (pl. Olasz rizling, Juhfark, Szürkebarát)
Talajadottságok és klíma
A szőlőtermő dűlők alapkőzeteinek rétegsorát a Középhegységi-típusú felső perm–alsó triász kőzetek alkotják, negyedidőszaki törmeléktakaróval. A körzet talajai nem túl változékonyak, agyagbemosódásos erdőtalajok előfordulnak a területen. A borvidék jellegzetes és egyedülálló talajtani képződménye a vörös erdőtalaj, amely a magas vas-oxid tartalmú permi homokkő mállására vezethető vissza. A borvidéken magas magnézium- kalcium- és káliumtartalom jellemző.
Balatonfüred-Csopak klímáját a Bakony-hegység völgyeiből lezúduló hideg levegő és a medence déli oldalán elnyúló Balaton határozza meg jelentősen. A borvidék szőlőhegyei hatalmas erdőrengeteg környezetébe ágyazottak. Ezért a nyári napok Balaton felől feláramló párás melegét estétől - a Balaton felé lengedező éjszakai szellő hatására - hűvös erdei levegő váltja fel a szőlősorok között.
Balatonfüred-Csopakon a napsütötte órák száma átlagosan 1950-2000 óra/év. Az évi középhőmérséklet: 11–12 °C. Az átlagos éves csapadékmennyiség 650–700 mm, melyből a tenyészidőszak alatt átlagosan 350 mm esik a borvidéken. A borvidék klímája szempontjából meghatározó az utolsó tavaszi fagynap április 5-ére tehető, ami kiemelkedően korai értéknek számít.
Szőlészet és borkészítés
A szőlőfajtákat hagyományosan alacsony tőkeformákon termesztették, magas hektáronkénti tőkeszámmal. A legújabb szőlőtermesztési szabályok a minimum 3300 tő/hektár telepítési sűrűséget írják elő.
A borvidéki szabályozás maximálisan 100 hl/ha seprős újbort engedélyez. A szabályozástól sokkal szigorúbb feltételek mellett készíthetőek a Csopaki OEM borok.
A dűlős borok, jégborok, késői szüretelésű borok kizárólag kézi szürettel készülhetnek.
Jellemző szőlőfajták:
- Fehér fajták: Rajnai Rizling, Zenit,Olasz rizling, Szürkebarát, Furmint, Chardonnay,
- Vörös fajták: Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Kékfrankos
A teljes érettségű alapanyagot három meszes talajú, a hegy tetejéről a tóra letekintő terület adja. Intenzív alma és citrus jegyek vezetik az illatot egy csipetnyi füstösséggel. Ropogós, gyümölcsös korty citrus és grapefruit aromákkal, fehér virágokkal és komoly mineralitással. Tartályban és pirogránit edényben erjedt, érlelődött, mely szép struktúrával és komplexitással ruházza fel.
A borról:
Családi pince lévén minden családtagunkhoz kötődik egy, vagy több bor. „Zsófia” lányunk nemcsak névadó, hanem a címke megalkotója is, hiszen „virág-arcok” mosolyognak a palackról és jelzik, hogy ez egy barátkozós, beszélgetős bor. Lágy, harmonikus vörös bor, érett piros bogyós gyümölcsjegyek, a cabernet fajtákra jellemző aszalt szilva és csokoládé illatok. A 2013-as évjáratból „félretett” tétel, különleges érési folyamat eredménye az egyedi íz világ.
Ételpárosítás:
fogyasztását vadhúsból készült ételekhez ajánljuk. Ideális fogyasztási hőmérséklet 18 C-on javasoljuk.