ROSSO TOSCANA
Borvidék: | Szicilia |
Szőlőfajta | Cuvée |
Szín: | Vörös |
Ország: | Olaszország |
Cukor tartalom: | Száraz |
Alkohol tartalom: | 12.5 % |
Egységár: | 7.453,33 Ft/ |
Mennyiségi kedvezmény
6 palack felett
5.311 Ft / palack
|
|
Termelő: | Tenute Rosetti |
Cikkszám: | 00343 |
Rosso Toscana bor, Olasz borIllatában piros bogyós gyümölcsök, virágok, fűszeresség érezhető a borban. Izében a szilva és piros ribizli, gyógynövényesség, elegáns fűszeresség, közepes sav és lágy tanninos kísérik a lecsengést. Ideális sonkákkal, sajtokkal, paradicsomos tésztával, könnyed húsételekkel és vad szárnyasokkal. |
|
|
Leírás és Paraméterek
Szőlőfajta: San Giovese, Merlot
A legismertebb toszkán bor a Chianti, a legdrágább talán a Sassicaia és a ledkedveltebb a Brunello di Montalcio. Van ezen kívül édes likörbor is, ami a Tokaji aszuhoz hasonlít.
Toszkánában a klíma ideális a szőlőtermesztésre, hiszen szinte mindig süt a nap, a tél kifejezetten enyhe és a lankás dombokon évszázadok óta terem a szőlő. Itt szinte mindenki készít és fogyaszt bort. Minden étkezéshez is isznak legalább egy pohár vörösbort. Igaz van fehér és rosé bor is, az igazi toszkán borok azonban a vörösek, melynek alapja többnyire a Sangiovese szőlő.
Az egyik leghíresebb olasz bor a Chianti, ami a Firenze és Siena közötti területen készült borokat fogja össze. Ezt a bort állítólag már az etruszkok idejében is készítették. A ma is híres termelők közül talán a legismertebb a Ricasoli és Antinori család, akik a középkorban kezdték a bortermelést. A toszkán borok jelképe az alul kiszélesedő alacsony üveg háncsos bevonattal, vagyis a fiasco toscano. A helyi borok általában szárazak és vörösek.
A toszkán vörösborok legismertebbje a Chianti Classico, Firenze, Pisa, Pistoia, Prato, Siena zónájában termelik. Emblémája a fekete kakas arany háttérrel. Ennek is Sangiovese szőlő az alapja 80%ban és kis részben Canaiolo, Colorino, Trebbiano, Merlot, Malvasia is kerül bele. Remek a helyi szalámikhoz, ízesített tésztákhoz, grillen készült húsokhoz. Természetesen D.O.C.G. minősítése van.
A Brunello di Montalcino Siena alatti területekről, mely egy testesebb, mélyvörös, majdnem fekete színű bor. Montalcino városban a San Giovese szőlőt Brunello-nak nevezték, innen kapta ez a bor a nevét. Mivel a különböző fekvésű termőterületeket a nap eltérően éri, ezért a bor íze termőterületenként változhat de mindegyik 100%ban Sangiovese szőlőből készül.
Mielőtt forgalomba kerül, legalább 6 évig hagyják érni, ezért egy nagyon értékes bor. Ebből legalább 2 évet fahordókban. Kitűnő vörös húsokhoz, érett, kemény sajtokhoz és vadételekhez.
Bolgheri Rosso DOC: A Castagnaccio Carducci zóna termelői Cabernet Savignon, Merlot ésSangiovese szőlőből készítik a Supertuscan fajtát, melyet a borok királyának is neveznek. Ajánlott étel hozzá a sonka, toszkán szalámi és vörös húsok.
Szintén a Siena alatti részen termelnek egy másik vöröset, a Vino Nobile di Montepulciano-t vagyis ‚Nemesbor'. Ennek története a 1300évre nyúlik vissza. Alapja a Sangiovese szőlő 70%ban, de a helyi prugnolo típusú, majd max. 20%ban canaiolo és 10% egyéb helyi bor ami lehet fehérszőlőből is.
Super tuscan vörösboroknak nevezik azon toszkán borokat, amelyeknél a helyi szőlőket (többnyire Sangiovese) más területekről származó fajtákkal egészítik ki. Elsősorban franciákkal, mint a Cabernet Sauvignon vagy Cabernet Franc. Eleinte asztali borként minősítették őket majd IGT lett belőle.
Mielőtt üvegbe kerülnek, többnyire 12 hónapig érlelik őket fahordóban. Úgy alakult ki hogy a 70es években lecserélték a Chianti borban a fehér szőlőt Merlo vagy Cabernet Sauvignon fajtákkal. A kísérlet első eredménye a Tignanello ami a szőlőtermelő területről kapta a nevét. Ezt követte az Ornellaia és a Solaia, amit más gazdaságok kísérleteztek ki.
A 70-es évektől készíti a Tignanello-t az Antinori család. A bor 80%ban Sangiovese, 15%ban Caberne Sauvignon és 5%-ban Cabernet Franc szőlőkből készül, barikolt és 1994-től IGT minősítést kapott. A Solaia is az Antinori család Tignanello birtokán készül. Egy 20 hektáros területen készítik ezt a bort 1978 óta. Alapja szintén 80%ban a Sangiovese szőlő de a maradék 20% Cabernet Sauvignon volt.
Szőlőfajta | Sangiovese 90%, Merlot 10% |