Keresés
Keresési feltételek
A keresési feltétellel megegyező termékek
Ez a bor a Syrah és a Merlot szerelmének gyümölcse, melyben egymásra talál a Merlot nőies lágysága és a Syrah férfias ereje. A szerelmi költészet múzsája után Eratónak nevezték el. A névválasztás egyben tisztelgés Szekszárd babérkoszorús költője, Babits Mihály előtt, aki egykor antik szerelmes vers fordításait e címmel jelentette meg.
A szekszárdi borvidék ősi termőhelyén, a csodálatos benapozású Porkoláb-völgyben termett Cabernet Sauvignonból hagyományos eljárással előállított, tölgyfahordóban érlelt kézműves vörösbor. Erejével és illatával mindenkori kellemes résztvevője a terített asztaloknak és baráti beszélgetéseknek.
Feiszt Pince
Szekszárd
Hírhozók mágikus tájról
„Mágikus táj, hol a Szekszárdi-dombság belelapul a Duna síkjába. A patakok szabdalta dombság és völgyek világa, melyek szembenéznek a Sárköz falvaival egészen a Duna erdejéig.
Vigyázzunk rá!
Itt még a hegytető is terem. A szurdok oldalában, szinte trópusi zöldben a gyökerek között sok rétegben népek temetője. Aki ideszületett és gyermekként a szőlőtőkék között eszmélt rá a világra, ennél is többet belelát és álmaiban az ültetvény nem csupán vállalkozás, hanem üzenet is az ősöknek: itt vagyunk, és ahogy ők is tették, művelik a kerteket, és próbálják továbbadni a szekszárdi borok tüzének titkát.
Ennek a megőrzését szolgálja a pincészetük, amely hagyományos módon, tölgyfahordóban érlelve nemesíti a mintegy 6,5 hektár területű szőlőbirtok termését, ahol kékfrnkos, a merlot, és a cabernet-sauvignon mellett a borvidéken elsőként telepített provence-i eredetű syrah ad lehetőséget a fajtatiszta borok mellett a Feiszt Pince cuvée-inek előállítására. Az évjáratok bátorítják őket kísérletező kedvükben, a fajták és a dülők ajándéka azonban minden évben más és más lesz.
Ez maga a bor örök titka és a legszebb társasjáték a borász és a vendégei között” – fogalmazta ezt meg Nagy Ferenc, alapító, aki feleségével a rendszerváltás idején, ötvenes fejjel és külkeres múlttal vágott bele a borászatba. Őseik nagy része szőlőből, borból élt, a nagypapa borkereskedőként szekéren vitte a szekszárdi borokat. Nagy Ferenc született szekszárdi gyerekként természetesnek vette, hogy folytatja a családi hagyományt. Felesége is jártas volt a szőlőben, A család Dombóvár mellett, az Eszterházy grófok főkönyvelőjének szőlőjét művelte felesben.
Mivel ismerték a borvidéket, könnyen választottak területet. Lépésről lépésre építették fel a vállalkozásukat. Szekszárdon vásároltak pincét házzal – a református templom tőszomszédságában –, újratelepítették a szőlőket és mindent az alapoktól kezdtek.
Syrah pionírjai. A szekszárdi borvidéken az első, 2000-ben, Porkoláb-völgyben telepített syrah ültetvényéről származó, tölgyfahordóban érlelt kézműves bort termeltek, a L’Incognitonak, Az Ismeretlennek nevezték el – mert a náluk akkor még ismeretlen szőlőfajtáról senki sem gondolta, hogy mekkora utat fog bejárni országszerte.
A Sub Rosa, szintén syrahból készített, több hónapon át érlelt különleges szekszárdi rozé, mely egyedülálló illatával, aromájával, és elegáns lazacszínével évről évre elvarázsol mindenkit. A Quartet, a Porkoláb-völgyi merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon és syrah alkotta négyes cuvée. Az együttes erjesztés és ászokolás folyamán hosszasan hangolják, hogy végül felcsendülhessen a fajtajellegzetességek finom összhangja, az íz, illat és szín, harmóniája. Az Erato, a merlot és syrah szerelmének gyümölcse, melyben egymásra talál a merlot nőies lágysága és a syrah férfias ereje. A csábító asszonyé a Nana neve és hogy miben rejlik művészetének titka? A merlot erejében, illetve abban, ahogyan azt érvényre juttatja.
A palackokon visszatükröződnek a Belgiumban, Franciaországban eltöltött külszolgálati évek, latinos hangulatot árasztanak. Elegánsak, letisztultak a címkék, melyek reklámgrafikus lányuk munkáját dícséri.
Törekszenek arra, hogy a legnagyobb minőséget tegyék a fogyasztó asztalára. Nem az a céljuk, hogy mennyiség előállítsanak elő.Szinte alig préselnek és a színlevet használják borkészítésre.
A szekszárdi borvidék első, 2000-ben telepített Syrah ültetvényéről származó, tölgyfahordóban érlelt kézműves bor. L’Incognitonak nevezték el – mivel az akkor még ismeretlen szőlőfajtáról senki sem sejtette, hogy mekkora utat fog bejárni országszerte. Ez az első törzsültetvény nemcsak hogy Szekszárd egyik legjobb termőhelyén, Porkoláb-völgyben, hanem annak is a déli lejtőjén található. Ebből a rendkívüli minőségű szőlőből készül évről-évre az L’Incognito, ami gránátvörös színével, fűszerességével és jellegzetes gyantaillatával, a hazai termőtáj erejével gazdagodva mutatja be ennek az ősi szőlőfajtának kiváló tulajdonságait. A 2000-es telepítés óta elért sikerek alapján büszkén állíthatják, hogy a Syrah már bizonyított.
A szekszárdi borvidék ősi termőhelyén, a csodálatos benapozású Porkoláb-völgyben termett Cabernet Sauvignonból hagyományos eljárással előállított, tölgyfahordóban érlelt kézműves vörösbor. Erejével és illatával mindenkori kellemes résztvevője a terített asztaloknak és baráti beszélgetéseknek.
Feiszt Pince
Szekszárd
Hírhozók mágikus tájról
„Mágikus táj, hol a Szekszárdi-dombság belelapul a Duna síkjába. A patakok szabdalta dombság és völgyek világa, melyek szembenéznek a Sárköz falvaival egészen a Duna erdejéig.
Vigyázzunk rá!
Itt még a hegytető is terem. A szurdok oldalában, szinte trópusi zöldben a gyökerek között sok rétegben népek temetője. Aki ideszületett és gyermekként a szőlőtőkék között eszmélt rá a világra, ennél is többet belelát és álmaiban az ültetvény nem csupán vállalkozás, hanem üzenet is az ősöknek: itt vagyunk, és ahogy ők is tették, művelik a kerteket, és próbálják továbbadni a szekszárdi borok tüzének titkát.
Ennek a megőrzését szolgálja a pincészetük, amely hagyományos módon, tölgyfahordóban érlelve nemesíti a mintegy 6,5 hektár területű szőlőbirtok termését, ahol kékfrnkos, a merlot, és a cabernet-sauvignon mellett a borvidéken elsőként telepített provence-i eredetű syrah ad lehetőséget a fajtatiszta borok mellett a Feiszt Pince cuvée-inek előállítására. Az évjáratok bátorítják őket kísérletező kedvükben, a fajták és a dülők ajándéka azonban minden évben más és más lesz.
Ez maga a bor örök titka és a legszebb társasjáték a borász és a vendégei között” – fogalmazta ezt meg Nagy Ferenc, alapító, aki feleségével a rendszerváltás idején, ötvenes fejjel és külkeres múlttal vágott bele a borászatba. Őseik nagy része szőlőből, borból élt, a nagypapa borkereskedőként szekéren vitte a szekszárdi borokat. Nagy Ferenc született szekszárdi gyerekként természetesnek vette, hogy folytatja a családi hagyományt. Felesége is jártas volt a szőlőben, A család Dombóvár mellett, az Eszterházy grófok főkönyvelőjének szőlőjét művelte felesben.
Mivel ismerték a borvidéket, könnyen választottak területet. Lépésről lépésre építették fel a vállalkozásukat. Szekszárdon vásároltak pincét házzal – a református templom tőszomszédságában –, újratelepítették a szőlőket és mindent az alapoktól kezdtek.
Syrah pionírjai. A szekszárdi borvidéken az első, 2000-ben, Porkoláb-völgyben telepített syrah ültetvényéről származó, tölgyfahordóban érlelt kézműves bort termeltek, a L’Incognitonak, Az Ismeretlennek nevezték el – mert a náluk akkor még ismeretlen szőlőfajtáról senki sem gondolta, hogy mekkora utat fog bejárni országszerte.
A Sub Rosa, szintén syrahból készített, több hónapon át érlelt különleges szekszárdi rozé, mely egyedülálló illatával, aromájával, és elegáns lazacszínével évről évre elvarázsol mindenkit. A Quartet, a Porkoláb-völgyi merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon és syrah alkotta négyes cuvée. Az együttes erjesztés és ászokolás folyamán hosszasan hangolják, hogy végül felcsendülhessen a fajtajellegzetességek finom összhangja, az íz, illat és szín, harmóniája. Az Erato, a merlot és syrah szerelmének gyümölcse, melyben egymásra talál a merlot nőies lágysága és a syrah férfias ereje. A csábító asszonyé a Nana neve és hogy miben rejlik művészetének titka? A merlot erejében, illetve abban, ahogyan azt érvényre juttatja.
A palackokon visszatükröződnek a Belgiumban, Franciaországban eltöltött külszolgálati évek, latinos hangulatot árasztanak. Elegánsak, letisztultak a címkék, melyek reklámgrafikus lányuk munkáját dícséri.
Törekszenek arra, hogy a legnagyobb minőséget tegyék a fogyasztó asztalára. Nem az a céljuk, hogy mennyiség előállítsanak elő.Szinte alig préselnek és a színlevet használják borkészítésre.
Prémium tétel kivételes alkalmakra
Nyilasmár és Nagyfai különleges minőséget adó dűlők érett gyümölcse. Illatában indulásként érett fekete cseresznyés, földes jegyeket fedezhetünk fel, később szilva, édes dohány és bőr fokozza a fajta karaktert. Mély színű vörösbor a szájban bársonyos tanninokkal és szép lecsengéssel rendelkezik.
A borász filozófiája, hogy a jó bor lényege az egyedülálló szőlő-termő dűlőkben rejlik. Ilyen jó adottságokkal az egri bortermelő vidék legjobb terroir-jai közül három a Kovács Nimród Winery tulajdonában van. Mivel Eger adottságai a világ nagy borvidékei közöl legnagyobb részt Burgundiához vagy Kalifornia hűvösebb régióihoz hasonlíthatóak, így olyan fajtákat telepítettek, melyet itt otthon érzik magukat és így világszínvonalú borokat tudnak belőle készíteni. A hűvösebb bortermelő vidékek nemzetközi fajtáin kívül – mint a Cabernet Fran, Merlot, Syrah, Chardonnay, és a Pinot Noir -, büszkék lehetnek a hagyományos magyar boraikra, mint a Kékfrankosra és a Furmintra.
Szőlőültetvényeiket a fenntartható fejlődés jegyében környezetbarát, a kézi munkára alapozott termesztés-technológiával végzik. Az egészséges szőlőiket évről évre kézzel szüretelik, hogy a végén tökéletes borok készülhessenek belőlük.
A Kovács Nimród Winery Eger törtéénelmi részén, a Verőszala utcában található. A borászat hét összefüggő épületei olyanok, mint amik már a 18. században megtalálható présházak voltak a városban. Ahhoz, hogy lehetővé tegyék a helyben történő szőlőfeldolgozást, a présházak közvetlenül a pincék elé épültek. A borászat követve a több száz éves hagyományt, a 21. század technológiai vívmányait maximálisan kihasználva készíti borait. A felújított, korszerű borászatukban mindig szeretettel látják az érdeklődő vendégeket.
Szőlőterületeik megtalálhatóak Nagy Egeden (Eger), Nyilasmáron (Noszvaj) és Nagyfain (Noszvaj)
Nagy Egeden 10 hektáron művelik a szőlőt. Ez egy egyedülálló fekvésű, dél-délnyugati irányu, meredek terület. Mivel itt a talaj mészkő, így a bornak egy különleges, ásványos jelleget ad. Az itt termő fajtáik: Furmint, Kékfrankos, Syrah.
Nyilasmáron 8 hektárt művelnek. Itt a bogácsi tónak köszönhetően, egyedi mikroklímával rendelkezik a terület. A talaja itt ásványi anyagokban gazdag, ezért karakteres, üde, szép, gyümölcsös borokat ad. Fekvése dél-délnyugati, talaja gránit/vulkanikus. Az itt termő szőlőfajtáik: Kékfrankos, Syrah, Chardonnay, Pinot Gris és Pinot Noir.
Nagyfain 12 hektáron művelik a területet. Ez a terület enyhe lejtésű, helyenként köves talajú, harmonikus és kerek borokat ad. Itt termő fajtáik: Cabernet Franc, Merlot, Kékfrankos, Pinot Noir és Syrah.
Magyarország egyik történelmi borvidéke az Egri borvidék. A 22160 hektár (melyből 18 302 hektár I. osztályú) teljes területből mintegy 6000 ha a szőlőültetvény. A borvidék központja és egyben névadója Eger, mely mellett további 19 község tartozik hozzá. 1000 éves múltra tekint vissza a borvidéki szőlő- és borkultúra, ami eddig is és most is meghatározza az itt élő emberek életét.
A borvidék legnagyobb részének területét miocén korú riolittufa borítja. A tufa eluviállis málladékából mészszegény, fekete, nyirok, barnaföld, illetve Ramann-féle barna erdőtalaj vagy agyagbemosódásos erdőtalaj alakul ki.
Kiemelkedő szerepe van a jó minőségű egri bor készítésében a gondosan megválasztott területek, a szőlőfajták és a borvidéki klíma mellett a kiemelkedő szakértelemnek. Egerben a szőlőt „kádra” szedték és hazavitték a városban található pincékbe és borházakba és nem volt szokás a szőlőben borházat és pincét tartani. A belváros területén és a várban található pincék egy része már a 15-16. században létezett. A külső területek pincéi a török hódoltság után, a 18-19. században épültek.
Egerben az épített borház ritkaságnak számított. A pincék előtt borházra a módosabb gazdáknak tellett, melyeket kőbe vágták. A szegényebbek pincéi 5 – 10 m mélyen található pinceághoz vezető torokkel kezdődtek. Voltak olyan közös pincetorkok is melyek több gazda pinceágához vezettek. Mivel ezekben a pincékben nem volt hely a szőlő feldolgozásához szükséges felszerelésnek, így a szőlőt a háznál dolgozták fel, majd szállították a pincékbe.
Fajtajelleges, az érett gyümölcsöket és keleti fűszereket a 24 hónapos fahordós érlelés miatti csokoládé- kávés jegyek egészítik ki.
-
A pincészet első palackozott Syrah-ja az új telepítésről, éppen ezért hatalmas koncentrációval bír. Mély rubin szín, illatban intenzív fűszeres aromák keverednek meggye, szederrel és ibolyával. Szép savak, integrálódott selymes tannin bon-bon meggyel, szegfűszeggel, fekete borssal és a végén a fekete csoki marad, egész sokáig.