Keresés
Keresési feltételek
A keresési feltétellel megegyező termékek
Csillogó halványsárga színű. Illatában keverednek az érett trópusi gyümölcsök, kis zöldalmával és egressel. Chardonnay és sauvignon blanc házasítás. Szájban telt és kerek szerkezet kiegészítve egy kis hordó fűszerrel. Ananász, vanília, egres, banán, citrus.
Az Anonym pince egy új pincészet Egyeken. A bor által kerültek erre a vidékre. 2007-ben költöztek a borvidékre. Sok barát és ismerős támogatásával és segítségével valósították meg elképzelésüket.
Elsőként 2006-ban chardonnayt és pinot noirt készítettek az első pezsgőjük alapborának, ami mind a családi, mind a baráti körükben nagy sikert aratott. Ez volt az első ugródeszka, ami továbblendítette őket, hogy egy év kihagyás után tovább folytassák amit elkezdtek.
Etyeki szőlőterületről származik a szőlő, mely a borok alapjául szolgál. 2010-ben vásárolták meg első területüket, melyet 2014-ben pinot noirral telepítettek be. A család korábbi tulajdonában lévő ültetvények művelését 2011-től vették át. Ezáltal még jobban tudtak koncentrálni az ültetvények fiatalítására, a terhelés csökkentésére és átalakításukra. 2014-től Etyeken két helyen is, az Öreghegyen és a Tóra-dűlőben 0,6 ha-on pinot noirt telepítettek, majd 2016-ban újabb 0,35 ha sauvignon blanccal bővült területük.
A 2006-os évjárat erjesztése és érlelése a Sóskúti úti pincében történt, közel a Kecskegödör pincesorhoz. A fehérboraik a 2010-es évjáratig fahordóban, 4-5 hónap seprőn tartással készültek. 2011-ben, mikor a teljes 2 hektár családi terület művelését átvették, kezdtek neki a Magyar utcai házuknál a feldolgozó és palackozásra is alkalmas erjesztő építését. Ekkor vásároltak új prést, bogyózót, hűthető-fűthető koracél tartályokat és kiépítésre került a hűtési rendszer is. 2014 nyarán elkezdék az Anonym ikerpince építési munkálatait és 205 májusában fejezték be. 2015 június 27-én nyitották meg az ikerpéncét.
Új pincészetként bajban voltak a névválasztással. Kivel és mivel azonosítsák őket? A legjellemzőbb szőlőfajtával, a pincesor nevével vagy a borásszal? Sokat ötleteltek, de igazán jó nevet nem találtak, így azon viccelődtek, hogy ők lesznek a neve sincs pince. Innen pattant ki az ötlet, hogy legyenek Anonym pince, amihez azonban mindig hozzáteszik, hogy Szövényi Áron és családja, mivel ez egy családi vállalkozás.
Az etyek-budai borvidéken található valamennyi terültük, ahol egyedi ökológiai viszonyokkal lehet találkozni. E tájat a hegyoldalak, lankás dombok, szeles fennsíkok jellemzik. A folyamatos széljárás szárító hatása és a gyakori napsütés a vegetációs időszak során, még a nem jó évjáratokban is lehetővé teszi az egészséges szőlő szüretelését. Ritkák a fagykárok, bár az országos átlagnál itt alacsonyabb az évi átlaghőmérséklet. A csapadékellátottsága az országos átlaghoz közeli. A talaj összetétele: a meszes alapkőzeten lösz alapú és erdőmaradványos csernozjom. Mind az ökológiai adottságai, mind a klimatikus adottságai miatt a champagne-i borvidékhez hasonlítják.
A chardonnay egy világszerte ismert szőlőfajta, melyet a világ minden szőlő- és bortermelő országában ismernek és termesztenek. Bogyói gömbölyűek, kicsik. Színük fehéres zöldes, alig hamvas, feketén pontozottak. Nagyon lédúsak, ropogósak, viszont a héjuk vastag. Fürtjei kicsik, 90-100 gr körüliek. Közepesen tömött, hengeres, kissé vállas.
Már szeptember első felében fakad és virágzik, a közepén érik. Növekedése közepes. Ugyan nem bőven, de megbízhatóan terem. Másodtermést viszont alig nevel. A cukortartalma a gyengébb évjáratokban is eléri a 17 mustfokot. Jobb évjáratokban a 20 fokot is meghaladja. Élénk, de finom savtartalma eléri a 8-10 gr/liter körülit. A bogyóknak egészen jellegzetes, fű ízük van.
A szárazabb viszonyokat is elviseli, a közepesnél valamivel jobb a fagytűrő képessége. Töppedésre képes, rothadásra érzékeny. Alkalmas nagyobb magasművelésű tőkeformákra és széles sortávolságra. Természetes csemegebor is készíthető belőle. Kedvelt termék. Érlelt formában elegáns, üde és friss.
A kézzel szüretelt alapanyagot bogyózás után kíméletesen préseltük. Az erjesztés irányított hőmérsékleten vadélesztővel történt. Az alkoholos erjedés után a tétel 30%-ban almasavat bontottunk. A bort részben tartályban, részben 5hl-s magyar tölgyfahordóban érleltük finomseprőn tartással 5 hónapig.
Az újfahordóban érlelt chardonnay-olaszrizling fehérbor házasításra a nevében szereplő szójáték révén derül fény. Ezüstbe hajló sárgás szín, elegánsan virágos illatok, az olaszrizling lágyabb, gyümölcsös ízjegyei harmonikusan egészülnek ki a chardonnay fajtajellegével.
Fogyasztását szárnyas ételekhez ajánljuk.
Ideális fogyasztási hőmérséklet 10-12 C.