Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
Ön itt jár: Kezdőlap >

Bio

Bio

Rendezés:
Nézet:
Termelő: Szászi Endre
Cikkszám: 00990
A Badacsonyi olaszrizling a birtok belépő szintű olaszrizlingje, melynek a nevében Badacsony nem a hegyet, hanem a borrégiót jelöli.    
Színe szalmasárga, illatában vizes kő, hársméz és a sárgabaracklekvár dominál.
Ropogós, feszes savak kíséretében érett gyümölcsös jegyeket találhatunk.
3.250 Ft
Termelő: Szászi Endre
Cikkszám: 00128

Szászi Badacsonyi Rózsakő 2023, Szászi Bor, pince

Az ország egyik első minősített bio szőlőbirtoka a Szászi Birtok. A Badacsonyi borvidéken 18 hektáron gazdálkodnak. Területeik a Szent György-hegy déli lejtőin, Hajagoson Szigligeten, és Lesencetomajon helyezkednek el.

4.350 Ft
Termelő: Bakonyi Péter
Cikkszám: 00945
Olaszrizling és Királyleányka erjedés közben külön letöltve, még az erjedés végbemenetele előtt méthode ancestral eljárással. Szűretlen, csak a szőlő feldolgozásakor kapott egy minimális ként. Opálos, élesztős, pezsgős karakterű pét-nat elegáns habzással.
4.990 Ft
Termelő: Pálffy Pince
Cikkszám: 00998
A bor két évjáratnak a házasítása.
2022-ben a vadak jelentős károkat okoztak a Fekete-hegyen, 2023-ban pedig egy 10 perces jégeső miatt a Csákvölgy-i dűlőből nem tudtak szőlőt szüretelni.
Ezért mindkét évjáratban sokkal kevesebb bor készült, mint amire számítottak. A 2022-es hordóban érlelődött, a 2023-as pedig tartályban. A két bor rendkívül jól összepasszolt, ezért úgy döntöttek, hogy együtt lesznek lepalackozva.
5.590 Ft
Termelő: Pálffy Pince
Cikkszám: 00999
A Mezőmál-i dűlőből származó Olaszrizling meszes talajról,  alacsony tőketerheléssel. Egészfürtös préselés után a must 70%-a hordóban, 30%-a tartályban spontán erjedt ki. Az erjedés után, palackozás előtt a bor 12 hónapig érlelődött finomseprőn. 
5.590 Ft
Termelő: Szászi Endre
Cikkszám: 00995

Szászi Badacsonyi Rózsakő 2023, Szászi Bor, pince

Az ország egyik első minősített bio szőlőbirtoka a Szászi Birtok. A Badacsonyi borvidéken 18 hektáron gazdálkodnak. Területeik a Szent György-hegy déli lejtőin, Hajagoson Szigligeten, és Lesencetomajon helyezkednek el.

6.250 Ft
Termelő: Szászi Endre
Cikkszám: 00992
Régi magyar fajta, amely csak Badacsonyban maradt fent, mára már lényegében csak itt található. Régen az arisztokraták szőlőjének nevezték, mert gondozása idő és emberigényes, ráadásul alacsony hozamú fajta. Mivel csak nőivarú virágai vannak, ezért porzópárjával, a Rózsakővel váltakozva telepítik az ültetvényen.

Spontán fermentálják acéltartályban, majd 3 hónapig érlelik hordóban. Érdemes belőle pár palackot eltenni a pince mélyére, hiszen a Furminthoz hasonlóan azon ritka fehér fajták közé tartozik, melyeket érdemes érlelni.
6.490 Ft
Termelő: Szászi Endre
Cikkszám: 00991

Nevét a Kabócás dűlőről kapta, mely az Antal-hegy (Szigliget) déli oldalán található. A területet három oldalról a hegyoldal védi, délről pedig a Balaton vize veri vissza a napsugarakat. Ezen adottságok miatt a terület meleg és széltől védett, vagyis ideális telelőhelye a mannakabócának, akik a 2000-es évek elején, amikor dűlőt vásárolták, még abszolút nem voltak megszokott lakók a környéken.

Ami jó a mannakabócának, nem feltétlenül mindig ideális a szőlőnek. A légmozgás hiánya miatt a terület könnyen fertőződik meg gombás megbetegedésekkel, ami ellen nyitott, szellős lombszerkezettel és alapos zöldmunkával igyekeznek védekezni. A területre jellemző a botritis, avagy a nemespenész , ami a Kabócás jellegzetes aszús illatát adja.

A Kabócás tételekben fogalmazódik meg mindaz, amit az olaszrizlingről gondolunk. A speciális elhelyezkedésű dűlőről kizárólag azokban az években kerül ki Kabócás tétel, ha az megfelel a saját minőségi sztenderdünknek

9.190 Ft
Cikkszám: 00736

A név jelentése latinul: őslakos, bennszülött. Ennek megfelelően a házasításban kizárólag őshonos, kárpát-medencei fajták kapnak szerepet. 2019-ben készül először, melynél Furmint (35%), Hárslevelű (49%) és Kéknyelű (16%) fajták találtahóak. A 2015-ben telepített ültetvények mindegyike a Templomdombi-dűlőben található. A 2019-es évjárat nagyon kevés csapadékkal indult, majd az előző fél évtizedhez képest szokatlan, nagyon hűvös és esős május következett. Július újra aszályos volt, tovább fokozva ezzel a csapadék eloszlásának egyenetlenségét, amely az utóbbi évek egyik legnagyobb problémája. A szikrázóan napos, hűvös, száraz ősz viszont mindenért kárpótolt  és kiszámítható szüreti időszakot eredményezett. A fajtákat különböző időpontokban, az adott fajtánál megfelelő érettségben szüretelték. A Hárslevelű fele bogyózva, nyílt kádakban 8 napig erjed, a másik fele, illetve a teljes Kéknyelű és Furmint részek egészfürtösen préselve kerülnek különböző méretű és anyagú amfórákba. A fajták ezekben még külön érlelődnek 9 hónapon át finomseprőn, majd a válogatás után júniusban kerülnek összefejtésre, júliusban pedig letöltésre derítetlenül, szűretlenül és kén hozzáadása nélkül. 

11.490 Ft
Cikkszám: 00735

Első Furmint tételük az egyik legkiemelkedőbb, sűrűn bazaltköves területünkről, a Templomdombidűlőből. A 2015-ben telepített ültetvény háromféle klónból áll, gerincét a magas és kifinomult savszerkezetű T85, kevesebb részét régebbi, kicsi fürtű Furmint alkotja, melyeket egy nagyon kevés T92 egészít ki. A 2019-es évjárat nagyon kevés csapadékkal indult, majd az előző fél évtizedhez képest szokatlan, nagyon hűvös és esős május következett. Július újra aszályos volt, tovább fokozva ezzel a csapadék eloszlásának egyenetlenségét, amely az utóbbi évek egyik legnagyobb problémája. A szikrázóan napos, hűvös, száraz ősz viszont mindenért kárpótolt és kiszámítható szüreti időszakot eredményezett. A többlépcsős kézi szüretekre szeptember első felében kerül sor, a gyümölcsöt kíméletes egészfürtös préseléssel készítik. Erjedés és érlelés különböző típusú amfórákban 9 hónapig. A különböző szüretekből és ezen belül egy adott a présléből is mindig különböző egyéniségű résztételek születnek, melyek közül a legnagyobb energiájú, legizgalmasabb 3 edény kerül házasításra, a maradék az Autochthon házasítást színesítik. Palackozás derítetlenül, szűretlenül, kén hozzáadása nélkül. 

11.690 Ft